Inforum 2011 - I&D: for dummies???

logo rvb small2In samenwerking met logo_kbr_2010

 

Georganiseerd met de steun van

logo_dowjones ebsco logo 294 logo_LexisNexis_2011  pmbservicesblanc-100  logo_swets_2014

 

Programma

VOORMIDDAG

Moderator: Evelyne Luctkens, project & bid manager International Organisations, I.R.I.S. Solutions & Experts S.A., Louvain-la-Neuve

ONTHAAL


INLEIDING EN VOORSTELLING VAN DE DAG

door Patrick Lefèvre, directeur-generaal Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), vertegenwoordigd door Marc D’Hoore,

en Marc Van den Bergh, coördinator Inforum 2011

Download (FR/NL)


OAI-PMH FOR DUMMIES: HOE EEN INSTITUTIONELE REPOSITORY MET BEPERKTE MIDDELEN UITBOUWEN? EEN CASE STUDY

door Patrice X. Chalon, knowledge manager, Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, Brussel

In 2006 evalueerde het KCE, een recent opgerichte federale instelling, de mogelijkheid om een institutioneel depot te ontwikkelen dat beantwoordt aan de OAI-PMH interoperabiliteitsstandaard. In deze uiteenzetting beschrijven we hoe en waarom het KCE op basis van haar bibliotheeksysteem een institutionele depot uitgebouwd heeft. We bespreken ook de uitdaging van het uitbouwen van meta-depots (aggregators) aan de hand van twee voorbeelden: een Belgisch en een Europees.

Download (EN)


PAUZE


DE BIBLIOTHEEK OP TWITTER

door Wilma van den Brink,  informatiespecialist Maatschappij en Recht, Hogeschool Amsterdam (Nederland)

Twitter lijkt het nieuwe wondermiddel te zijn om in contact te komen en banden te smeden met de doelgroep. Het aantal bibliotheken dat daarom een twitteraccount opent groeit hard. Maar worden de verwachtingen ook gehaald? De lezing staat stil bij de idealen en de werkelijke resultaten van nationale en internationale bibliotheken op twitter. Daarnaast staan ook de succesfactoren van Museum Boerhaave op twitter centraal en wordt er gekeken in hoeverre bibliotheken kunnen leren van de virtuele klantenbenadering door de museumwereld. Aan het einde van de presentatie is daarmee een realistisch beeld geschetst van het gebruik van twitter als medium door bibliotheken in de huidige tijd en worden er praktische handreikingen gegeven voor de toekomst.

Download (NL)


NIEUWE DIGITALE ONTWIKKELINGEN: VIRTUELE VRAAG & ANTWOORD-DIENSTVERLENING

door Jean-Philippe Accart, directeur des études, Master of Advanced Studies in Archives, Library and Information Science, Universités de Berne et de Lausanne (Zwitserland)

De digitale gebruiker is een van de huidige componenten van het professionele landschap van documentalisten en bibliothecarissen en steeds meer en meer aanwezig op het Internet. Het is dus essentieel dat hij een – virtueel – antwoord vindt wanneer de behoefte zich voordoet. De online Vragen&Antwoorden-diensten die momenteel ontwikkeld worden zijn een mogelijk antwoord vanuit de bibliotheken en documentatiediensten, zelfs vanuit de archiefwereld. Het onderhouden van de op een virtuele manier gecreëerdedienstrelatie met de gebruiker is vandaag één van de uitdagingen voor de I&D-professionnals. De presentatie snijdt deze onderwerpen aan en schetst tegelijkertijd ook een panorama van de digitale omgeving.

Download (FR)


LUNCH


NAMIDDAG

Moderator: Sylvia Van Peteghem, hoofdbibliothecaris Universiteit Gent

UITREIKING ABD-BVD PRIJS

door Isabelle Somville-Cornet, juryvoorzitter ABD-BVD Prijs

Laureaat: Benjamin Peiffer, Bachelier en bibliothéconomie à la Haute école de la Province de Liège

Titel van het ingediende eindwerk: Mise à jour et révision de l’édition abrégée de la classification décimale universelle en vue d’une réédition.


CLOUD COMPUTING FOR LIBRARIES

door Annette Dortmund,  product manager OCLC,  Oberhaching (Duitsland)

More and more web applications become available, in various areas – cloud computing has become a generally known term. Is it also useful for libraries to put their management systems and data online? Which advantages does the cloud offer when it comes to web-based applications for library management and end-user services? And which new library cooperation and networking opportunities does this technology bring? The presentation gives an overview of the developments and considerations in the area of cloud computing for libraries and indicates which benefits the new generation of library applications has to offer. (De uiteenzetting wordt in het Engels gegeven)

Download (EN)


PAUZE


QR-CODES: GADGET OF NIEUW WERKTUIG?

door Philippe Allard, chef de projet GIAL, chargé de gestion website van de stad Brussel, journalist

QR-codes in 1994 in Japan ontwikkeld, veroveren stilaan Europa.  Gaat het hier om een simpele en  eerder publicitaire gadget om een of andere computerfreak te verleiden of kan deze 2D-code daadwerkelijk bruikbaar zijn binnen de bibliotheken en de documentatiecentra en aanvullende informatie bevatten?

Download (FR)


UITLEIDING VAN DE DAG

door Marc Van den Bergh, coördinator Inforum 2011


HET INTERNET VAN DINGEN ONTMOET HET INTERNET VAN MENSEN: “ONZICHTBARE” DIENSTEN VAN SLIMME SYSTEMEN

door Hans Appel, professor Computer Science & Sensor Technology, Hanze University of applied sciences, Groningen (Nederland)

Het is 2011, we laten het oude traditionele administratieve automatiseren achter ons, en staan open voor nieuwe frisse ideeën. Tegenwoordig bevat nagenoeg ieder nieuw product, iedere nieuwe dienst, een element dat te maken heeft met informatie- en communicatietechnologie. We stevenen steeds meer af op een wereld van slimme omgevingsgevoelige systemen. Computers dringen door in de haarvaten van de maatschappij. Computers krijgen zintuigen, computers leren voelen. Een wereld van “communities & crowds” (WE are smarter than ME) met sensors en actuators. Een wereld waar het leuk, aantrekkelijk en uitnodigend is om met de passie van de spreker: “computer science”, in aanraking te komen. We gaan die wereld verkennen. Kijken hoe en wat er wordt geïnnoveerd, en wat dat voor ons allen betekent. In onze dagelijkse bezigheden maar ook in de toekomstige mogelijkheden. “Thinking out of the Box” is het thema!

Gepland om 14u00, kon niet doorgaan.

Download (NL)


RECEPTIE