Inforum 2005 - Informatiesystemen. Fictie en werkelijkheid
Programma
VOORMIDDAG
ONTHAAL
INLEIDING EN VOORSTELLING VAN DE DAG
door Willy Vanderpijpen, departementshoofd van Koninklijke Bibliotheek van België (KBR),
en Philippe Laurent, voorzitter van ABD-BVD
ENTERPRISE CONTENT MANAGEMENT, HYPE OF WERKELIJKHEID?
door Peter Hinssen, Business Consultancy, Amplexor
Alhoewel het bedrijfsleven heel positief staat tegenover het “Enterprise content management” stellen de informatiedeskundigen zich vragen hieromtrent. Gaat het hier echt om nieuwe paradigma’s of betreft het hier het zoveelste falen van de hun zo vertrouwde informatiesystemen? Hebben zij uiteraard een functie te vervullen? Welke competenties kunnen zij laten gelden? Peter Hinssen geeft antwoord op al deze vragen en onderzoekt voor ons de talrijke facetten van ECM zodat wij een duidelijker begrip krijgen van wat zich achter deze generische term schuilhoudt.
SELECTIE EN EVALUATIE VAN INFORMATIESYSTEMEN
door Vincent Maes, Business Consultant, Landsbond der Christelijke Mutualiteiten
Hoe zouden wij er in slagen onze klanten tevreden te stellen zonder informatiesystemen? Het perfecte systeem bestaat gewoon niet, daarom komt het er op neer het minst slechte te kiezen via selectie en evaluatie. Op basis van proefondervindelijk onderzoek met meerdere projecten werd een procedure opgesteld die het mogelijk maakt de praktische informatie ter beschikking te stellen van geïnteresseerden.
PAUZE
DEBAT
geleid door Marcel Roofthoofd, voorzitter BELAIIM
UITREIKING ABD-BVD PRIJS
door Isabelle Somville-Cornet, juryvoorzitter ABD-BVD Prijs
Laureaat: Aude Alexandre, DES en Sciences et Technologies de l’Information – Université libre de Bruxelles – Section Infodoc
Titel van het ingediende eindwerk: Évaluation des apports d’une ontologie au niveau de l’exploitation et de l’organisation de la connaissance, comparaison avec les possibilités d’un thesaurus.
LUNCH
NAMIDDAG
INFORMATIETALEN : NIEUWE TRENDS
door Ron Davies, zelfstandig raadgever-expert
De recente toepassingen in informatiebeheer, de wereldwijde verbreiding van de informatiemaatschappij, het omvangrijke gamma hulpmiddelen op het internet en het streven naar het ontwerpen van een semantisch web: al deze ontwikkelingen brachten nieuwe behoeften teweeg en hebben de situatie van de informatietalen sterk beïnvloed. Nieuwe instrumenten werden gecreëerd zoals de taxonomieën en de ontologieën. De intervenant zal ons uitleggen welke invloeden deze trends hebben gehad op de ontwikkelingsof aanpassingsactiviteiten van nationale en internationale normen.
THESAURI, ONTOTHESAURI, HUN OPBOUW, ONDERHOUD EN AANWENDING
door Fernand Vandamme, The Babbage Institute for Knowledge- and Information Technology (BIKIT)
Een overzicht zal gegeven worden over de nieuwe ontwikkeling i.v.m. content management gebaseerd op thesauri en ontothesauri benaderingen. De nadruk zal gelegd worden op de impact hiervan kwa opbouw, onderhoud en aanwending aan de hand van enkele demonstraties in vivo.
PAUZE
EUROVOC, MEERTALIGE THESAURUS : ONDERHOUD EN PRAKTISCHE ASPECTEN
door Isabelle Gautier, Onderhoudscomité Eurovoc, Europees Parlement
Eurovoc, de meertalige thesaurus ontwikkeld door het Europees Parlement wordt heden ten dage méér en méér gewaardeerd als documentair hulpmiddel. De uiteenzetting geeft een overzicht van de thesaurus, maar eveneens van bijzonderheden, onderhoud en dagelijks gebruik in de bibliotheek van het Europees Parlement.
DEBAT
geleid door Corentin Roulin, Retail Business Information Manager, De Post