Oktober 2014- E-books: good, bad, ugly?
Een recht om digitaal mee te kunnen: een EBLIDA-campagne om digitaal lezen te bevorderen
door Vincent Bonnet, directeur EBLIDA
Bibliotheken bevinden zich net als de maatschappij in een overgangsfase. We kunnen dit proces eenvoudig ondergaan, het trachten te begeleiden of beter nog het trachten te beïnvloeden. EBLIDA tracht dit laatste dagdagelijks te doen via haar campagne “Het recht om digitaal te lezen”. De vraag aan ons I&D-professionals is waar de bibliotheken binnen 10-20 jaar zullen staan. Een voorbeeld: toegangsleveranciers van het Internet laten hun abonnees toe om van om het even waar 24 uur op 24 door een eenvoudige klik miljoenen titels van digitale boeken, films en muziek te bekijken. Welke rol zullen bibliotheken nog hebben?
Naar een nieuw evenwicht in de boekenwereld?
door Jef Maes, hoofd Kenniscentrum en adjunct-directeur Boek.be
De wereld van het boek is in volle omwenteling. Het digitale boek wordt meer en meer de standaard. Hoe gaan uitgevers en boekverkopers hiermee om? Welke posities zullen nieuwe spelers innemen in de wereld van het boek? Zullen bibliotheken, uitgevers en boekverkopers een nieuw evenwicht vinden in deze digitale omgeving of drijven de omstandigheden hen verder uit mekaar? Jef Maes, hoofd van het Kenniscentrum van Boek.be probeert vooruit te blikken om een aantal ontwikkelingen.
The enemies of books
door Rik Van Cauwelaert, vroeger directeur Strategie Roularta
De 19de-eeuwse Engelse bibliograaf en bibliofiel William Blades schreef een heerlijk boekje ‘The enemies of books’. Daarin staat o.m. een uitklapbare plaat van de papierworm, een vreselijk beest dat hele tunnels graaft door onze oude boeken, tenminste als die slecht worden bewaard. Blades somt ze allemaal op de vijanden, van vuur en water tot bedienden en kinderen en zelfs boekbinders. Mocht hij nog hebben geleefd dan zou Blades de digitalisering in de rij van biblioklasten hebben gezet. Terecht, want wat moet er met al dat gedigitaliseer geworden van de heerlijkste aller kwalen, de bibliofilie en van het wereldwijd web van papier?
Plaats: Koninklijke Bibliotheek van België (KBR)