Bladen voor Documentatie 2015/2 (juni 2015)
Woord vooraf
De zon breekt vaker door het wolkendek, we nemen opnieuw de tijd om even door het park te wandelen en we halen de barbecue boven. Geen twijfel mogelijk, de zomer komt eraan, en zoals elk jaar strijkt het Inforum neer in de KBR. Op het moment dat wij deze regels schrijven is het programma net bekendgemaakt en zijn de eerste inschrijvingen reeds een feit. Dit jaar pakken wij uit met The I&D puzzle: new pieces to solve it: het digitaal archiefsysteem van de British Library, de online aanwezigheid van openbare bibliotheken, de implicaties van het wilde web voor onze organisatie, nieuwe tools voor attendering via sociale media, de verborgen hulpmiddelen van het zoeken op beeld, enz. Kortom, een veelkleurig portret dat de impact van nieuwe technologieën op onze beroepen en werkprocessen weergeeft, met allerhande trucjes, handigheden en praktische methodes die nieuwe professionele perspectieven openen.
De zomer is ook een periode van herbronning. Na maanden voorbereiding is nu de nieuwe ABD-BVD-website gelanceerd: gebruiksvriendelijker, moderner, duidelijker, waarbij het hoofddoel natuurlijk is om u ten dienste te staan! In een oogopslag ontdekt u er de toekomstige activiteiten van onze vereniging. U kunt zich inschrijven voor de volgende conferenties of RSS-feeds aanmaken om op de hoogte te blijven van werkaanbiedingen, en nog veel meer!
Nieuw, gevarieerd, concreet, zoals ons beroep dat voortdurend evolueert: dat is ook wat we u in dit nummer van Bladen voor documentatie willen aanbieden.
Veel leesplezier!
Anne-Catherine DEMEULDER
Chercheur en botanique, contributeur et utilisateur de Wikipedia : Un défi à relever
Régine FABRI, Chercheur, Fédération Wallonie-Bruxelles, Jardin botanique national de Belgique
De auteur beschrijft haar ervaringen als auteur voor Wikipedia. Ze stipt aan dat wetenschappers het als een probleem ervaren dat ze tegenover niet-specialisten hun academisch gezag niet kunnen laten meespelen. Uit een enquête bij botanische onderzoekers blijkt dat alle ondervraagde wetenschappers Wikipedia gebruiken. Slechts een kwart van hen heeft al bijdragen geschreven, maar driekwart is van mening dat dit soort werk deel kan uitmaken van het takenpakket van een wetenschappelijke instelling. Vervolgens wordt het profiel van de botanische medewerkers geschetst. 12% omschrijft zich als specialist en binnen die groep situeren zich de meest actieve medewerkers. De inbreng van wetenschappers en niet-specialisten is complementair: nalezing door niet-specialisten maakt de bijdragen toegankelijker, terwijl de expertise van academici de stukken van niet-specialisten inhoudelijk sterker maakt. Ten slotte belicht de auteur de paradox van de vele onderzoekers die Wikipedia wel gebruiken, maar er zelf niet actief aan bijdragen.
The Pisa Declaration: An Open Access Roadmap for Grey Literature
Dominic FARACE, GreyNet International, Grey Literature Network Service
Ter gelegenheid van de Pisaverklaring voor het uitwerken van een politiek voor grijze literatuur komt de auteur even terug op het proces dat geleid heeft tot het uitwerken van deze vernieuwende tekst en vat de kernideeën samen.
Verklaring van Pisa over de ontwikkeling van een beleid voor hulpmiddelen met betrekking tot de grijze literatuur
La littérature grise suédoise : Une mine de renseignements pour le chercheur en sciences sociales
Marie-Pierre RICHARD, Fonctionnaire territoriale chargée de mission, Docteure en science politique, Université de Lille 2 – Centre d’Études et de Recherches Administratives, Politiques et Sociales (CERAPS)
Voor wie onderzoek uitvoert over Zweden in het domein van de sociale wetenschappen is grijze literatuur niet alleen onvermijdelijk, maar ook erg belangrijk. Zweden is namelijk een land waar grijze literatuur een bijzondere plaats inneemt, door haar volume, kwaliteit en betrouwbaarheid, met bovendien vlotte toegangsvoorwaarden. Eén van de bepalende eigenschappen van de Zweedse grijze literatuur is de grote hoeveelheid documenten afkomstig van politieke, administratieve en sociale instellingen van nationaal of lokaal niveau, die van transparantie een echte doctrine gemaakt hebben, in een land waar de burger beschikt over een veelomvattend recht tot informatie en een aanzienlijke macht heeft om de kwaliteit van overheidsdiensten te controleren.