Bibliotheekdeskundige leeszaal (KBR - Brussel)

Vacature online sinds 26/07/2024

Vacature

BIBLIOTHEEKDESKUNDIGE LEESZAAL (STARTBAANOVEREENKOMST)

Omwille van de leesbaarheid staan onze functiebeschrijvingen enkel in het mannelijk. Alle functies staan op gelijke wijze open voor zowel vrouwen als mannen.

 

Aantal plaats(en): 2 Taal: NL / FR
Referte: KBR-2024-13 Niveau: B

 

INHOUD VAN DE FUNCTIE

Word jij de nieuwe medewerker in de leeszaal van KBR?

Samen met je collega’s ben je het eerste aanspreekpunt van onze lezers:

  • Je helpt hen om hun weg te vinden in de collecties van KBR die wereldwijd beroemd zijn (8 miljoen documenten van verschillende types en verschillende tijdperken).
  • Je helpt de gebruikers om opzoekingen te verrichten in onze collecties en verstrekt bibliografische informatie, zowel ter plaatse als per e-mail en telefonisch.
  • Je beheert de dienstverlening in de leeszaal (de lezers helpen en adviseren, documenten afgeven, waken over de correcte behandeling en de veiligheid van de collectiestukken enzovoort).

KBR is de nationale bibliotheek en staat ten dienste van een zeer ruim publiek. Daarom is je werk zo belangrijk! Tijdens de komende jaren zal KBR haar dienstverlening aan de lezers alsook de werking van haar leeszalen ingrijpend veranderen. Je zult deel uitmaken van een mooi project met een grote maatschappelijke waarde van terbeschikkingstelling van informatie aan de burgers.

Natuurlijk verwachten we van jou niet dat je dat allemaal al vanaf de eerste dag kunt doen. Je zal een grondige opleiding volgen. Je zal ook leren werken met ons catalogeersysteem Syracuse en zal leren hoe je correct moet catalogeren.

Onze dienstverlening ligt ons na aan het hart; de leeszaal van KBR is open van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Je zal werken tijdens de openingsuren van de leeszaal, voornamelijk van maandag tot vrijdag maar nu en dan ook op zaterdag.

Meer informatie over de functie?

Céline Ben Amar

Hoofd van de afdeling Hedendaagse drukwerken Tel.: +32 (0)2 519.54.65

E-mail: celine.benamar@kbr.be

CONTEXT VAN DE FUNCTIE

Werkgever: Koninklijke Bibliotheek van België

Er zijn 2 vacatures bij de operationele directie Erfgoedverzamelingen – Hedendaagse drukwerken van de

Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), Keizerslaan 4 te 1000 Brussel.

KBR ligt op de Kunstberg en is een van de tien federale wetenschappelijke instellingen. Als nationale wetenschappelijke bibliotheek verzamelt KBR alle Belgische publicaties. Ze bewaart, beheert en bestudeert een omvangrijk cultureel en historisch erfgoed van meer dan 8 miljoen documenten. Bovendien biedt ze het publiek toegang tot informatie, bevordert ze het onderzoek en stelt ze originele culturele ervaringen voor. KBR brengt publiek en kennis samen en deelt haar erfgoed met de hele wereld.

De afdeling Hedendaagse drukwerken bewaart de gedrukte werken die na 1830 zijn gepubliceerd; in totaal gaat het om bijna 5 miljoen documenten van diverse aard die zijn opgeborgen over 150 km aan boekenrekken. Ze beheert ook de algemene leeszaal. Momenteel zijn alle erfgoedverzamelingen (bv. munten, handschriften, prenten, kranten …) van KBR voor lezing beschikbaar in de algemene leeszaal, en dus niet alleen de hedendaagse boeken.

Daarnaast werkt KBR ook aan de leeszaal van de toekomst. Tijdens de komende jaren zullen de dienstverlening aan de lezers en de inrichting van de algemene leeszaal een grondige gedaanteverwisseling ondergaan.

http://www.kbr.be/nl

PROFIEL

Generieke competenties:

  • Je begeleidt interne en externe klanten op een transparante, integere en objectieve manier, je levert hen een persoonlijke dienstverlening en onderhoudt constructieve contacten (servicegericht handelen).
  • Je reageert op stress door je te focussen op het resultaat, door je emoties te controleren en een constructieve houding aan te nemen ten aanzien van kritische opmerkingen (omgaan met stress).
  • Je creëert en bevordert de groepsgeest door je mening en ideeën te delen en door bij te dragen aan de oplossing van conflicten tussen collega’s (in team werken).

Opgelet: De competentie “servicegericht handelen” wordt geacht bijzonder belangrijk te zijn voor de functie en krijgt een hogere waarde toebedeeld in de eindscore.

Technische competenties:

Troeven:

  • Talenkennis (Frans / Engels) is een belangrijke KBR is een tweetalige instelling en bedient een internationaal publiek.
  • Je bent klantgericht en leergierig.
  • Je hebt ervaring met werken in een leeszaal.
  • Je hebt ervaring met catalogeren in een MARC-omgeving.
  • Je hebt een diploma van bachelor als bibliothecaris-documentalist.

DEELNEMINGSVOORWAARDEN

Het gaat om een startbaanovereenkomst, wat wil zeggen dat enkel kandidaten die jonger zijn dan 26 jaar in aanmerking komen voor de job.

Diploma en ervaring Ervaring

Er is geen ervaring vereist.

Diploma

Je hebt een algemeen bachelordiploma behaald.

OPGELET: Indien je een buitenlands diploma hebt, dien je ten laatste op de dag van de indiensttreding te beschikken over een gelijkwaardigheidsattest van NARIC; wij raden je aan – in voorkomend geval – de erkenningsprocedure bij NARIC zo spoedig als mogelijk op te starten.

Je kunt ook aan de selectie deelnemen indien je houder bent van een diploma dat je vroeger hebt verkregen en dat wordt gelijkgesteld met bovenvermelde diploma’s.

WIJ BIEDEN

Je krijgt een contract van één jaar (startbaanovereenkomst). Je wordt aangeworven als bibliotheekdeskundige (niveau B) met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur, van 01/10/2024 tot en met 30/09/2025. (Ter informatie delen we mee dat een startbaanovereenkomst niet langer mag lopen dan – uiterlijk – het einde van het kwartaal waarin je de leeftijd van 26 jaar zult bereiken).

Werkrooster

De leeszaal van KBR is open van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Je zal werken tijdens de openingsuren van de leeszaal, voornamelijk van maandag tot vrijdag maar nu en dan ook op zaterdag. Je moet per dag 8 uur en 6 minuten (waarvan 30 minuten verplichte pauze) presteren volgens de van tevoren opgestelde planning.

Vergoeding

  • € 964,08 (geïndexeerd jaarlijks bruto aanvangsloon) – Schaal B1.

Salarissimulator:           Wat           verdien           je           bij           de           federale           overheid: http://fedweb.belgium.be/nl/verloning_en_voordelen/wedde/calculator

Voordelen

  • Terugbetaling verplaatsingskosten woon-werkverkeer indien gebruik wordt gemaakt van het openbaar vervoer.
  • Mogelijkheid om eventuele overuren te recupereren.
  • Gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (vlak bij het Centraal Station).
  • Mogelijkheid tot het verwerven van een tweetaligheidspremie.
  • 26 verlofdagen per jaar.
  • Het gebruik van meerdere talen in een multiculturele omgeving.
  • Een aangename werkplek in een historisch gebouw met terras en tuin.
  • Gratis toegang tot de Brusselse federale musea.

Je vindt alle informatie en voordelen in verband met werken bij de federale overheid op BOSA (www.bosa.belgium.be), de portaalsite van de federale ambtenaren.

SELECTIEPROCEDURE

De kandidaturen (motivatiebrief en cv) moeten ten laatste op 18/08/2024 via e-mail worden verstuurd naar het adres hr@kbr.be met vermelding van de referte KBR-2024-13.

Zo we meer dan 10 kandidaturen ontvangen die voldoen aan de deelnemingsvoorwaarden, maken we een eerste selectie op basis van de cv’s en de motivatiebrieven. De in aanmerking genomen kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek op 26/08/2024 of 27/08/2024. Deze mondelinge proef duurt 45 minuten en heeft tot doel je motivatie en je affiniteit met de functie te beoordelen alsook je gedragscompetenties en technische vaardigheden.

Opgelet: Je motivatie wordt als erg belangrijk voor de job beschouwd en weegt zwaarder door in de eindscore.

Meer informatie over de selectieprocedure?

Ivana Delcorps, Expert HR 02/519.53.05

Ivana.delcorps@kbr.be

Verslag

Na ontvangst van je resultaat voor een selectieproef, kun je binnen de 3 maanden een schriftelijk verslag vragen.

Syndicale vertegenwoordiging

Een vakbondsafgevaardigde mag aanwezig zijn bij elke selectie die de Koninklijke Bibliotheek organiseert. De vakbondsafgevaardigden zijn gebonden door een discretieplicht met betrekking tot vertrouwelijke informatie en documenten.

Kandidaten met een handicap, leerstoornis of ziekte

Als persoon met een handicap, leerstoornis of ziekte kan je:

  • redelijke aanpassingen van de selectieprocedure vragen;
  • advies vragen over de aanpassing van je werkplek.